BPM: Zelf berekenen of uitbesteden?

BPM is iets dat alleen Nederland kent en het houdt een belasting in die iedereen moet betalen die een personenauto, bestelauto of motorrijwiel aanschaft. De BPM betaalt u ook als u een voertuig koopt van een Nederlandse dealer, maar dan wordt dit voor jou berekent. Uiteindelijk betaalt u de belasting wel, want het wordt door de verkoper op de factuur gezet.

Als importeur bent u zelf verantwoordelijk voor het berekenen van de BPM

Als je een voertuig zelf importeert vanuit het buitenland dan bent u verantwoordelijk voor de berekening van de BPM. Eerst moet u de geïmporteerde auto laten identificeren door de RDW waarna u meteen ook aangifte van BPM doet. Dit is verplicht anders krijgt u geen Nederlands kenteken.

Wees er op bedacht als u die ogenschijnlijk ‘spotgoedkope’ auto’s op de internationale markt ziet, dat u die BPM altijd nog moet betalen als u hem importeert.

Bespaar geld en kies berekeningsmethode die het gunstigste uitpakt

Als je de pagina’s over BPM bekijkt op de website van de belastingdienst dan lijkt het of een kind de was kan doen [1]. Het BPM wordt berekent over de CO2-uitstoot in gram/km, of over de netto catalogusprijs. Toch blijkt het knap lastig te zijn als u niet bekend met de vaktaal waar de belastingdienst graag gebruik van maakt. Als u geen zin heeft om u hierin te verdiepen dan is het zeker aan te raden om het BPM door iemand uit te laten rekenen die verstand van zaken heeft [2], want de berekening en het invullen van het formulier is ingewikkeld en daarom foutgevoelig. Er zijn verschillende manieren waarop de BPM te berekenen is en de consument mag voor de meest gunstige manier kiezen. De belastingdienst gaat u hier echter niet mee helpen, want zij verdienen graag aan u.

Bereken de BPM in stapjes

U kunt het altijd eerst zelf proberen en dan is het beste om de klus in stapjes aan te pakken. Download eerst het formulier van de belastingdienst waarop u later de aangifte moet invullen. Hierdoor visualiseert u het grote geheel en kunt u zien waar de stapjes thuis horen op het formulier.

Zorg dat u in bezit bent van alle gegevens over de auto en vooral de datum van eerste toelating in het buitenland. Op basis van het jaartal weet u uit hoeveel BPM formules u kunt kiezen om de BPM te berekenen, want u hoeft niet uit te gaan van de huidige jaarformule. U moet dan daadwerkelijk ook de BPM uitrekenen voor alle toegestane jaartallen om er achter te komen welke formule voor u het voordeligste is. Als de auto – in de ogen van de belastingdienst – een nieuwe auto is dan bent u nu klaar en hebt u het bruto-BPM berekent.

Niet nieuw

Een nieuwe auto voor de belastingdienst is een auto die minder dan 3000 km op de teller heeft en jonger is dan 3 maanden. Als uw auto niet aan die voorwaarden voldoet, dan moet u niet het volledige BPM te betalen enkel het rest-BPM. Er zijn drie manieren om het percentage te berekenen dat u dan van het bruto-BPM mag aftrekken en ook hier mag u de voordeligste manier kiezen.

Geraadpleegde Bronnen:

[1] http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/auto_en_vervoer/belastingen_op_auto_en_motor/bpm/

[2] http://easyimport.nl/bpm-aangifte-berekenen/