Wegenbelasting moet je in Nederland betalen wanneer je met een motorvoertuig de openbare weg op wilt. Dit motorvoertuig moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, voor bromfietsen en snorfietsen hoef je geen wegenbelasting te betalen ondanks dat ze wel een kentekenplaatje hebben. Maar alle auto’s, motorfietsen en vrachtwagens zijn wegenbelastingplichtig. Als je de wegenbelasting niet betaalt wordt deze door de Belastingdienst ingevorderd.
Wegenbelasting betaal je automatisch
Zodra je met een voertuig dat valt onder de verplichting van wegenbelasting 2017 de weg op gaat, ga je belasting betalen. Als het kenteken op jouw naam wordt gezet dan betaal je dit automatisch. Hoeveel wegenbelasting je moet gaan betalen hangt af van het soort voertuig en het gewicht. Hoe zwaarder de auto of de motorfiets, hoe meer belasting je moet betalen voor dit voertuig. Je kunt de bedragen voor de wegenbelasting opvragen bij de RDW, de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Daarnaast kan de garagehouder het je vaak ook wel vertellen hoe veel de wegenbelasting 2017 zal zijn.
Elk jaar veranderen de tarieven van de wegenbelasting. Dit is natuurlijk niet altijd even prettig. Zo is het tarief voor een zwaarder voertuig ook meer dan een kleiner voertuig. En zo is er bijvoorbeeld een verschil tussen dieselauto’s en benzine auto’s.
Wat doet het Rijk met het geld van de wegenbelasting?
De wegenbelasting die door de Belastingdienst wordt geïncasseerd is niet geoormerkt voor wegenonderhoud. Dat wil zeggen dat het geld niet perse aan wegen hoeft te worden uitgegeven. Het Rijk mag het bij voorbeeld ook aan ontwikkelingshulp of cultuur besteden. Maar feit is dat er veel geld nodig is voor het onderhouden van wegen. Daarom wordt veel van het geïncasseerde geld van de wegenbelasting 2017 daar wel aan besteed. En dat is natuurlijk goed voor de logistiek en transport in Nederland. Hierdoor is het wegennet één van de beste in Europa.