Een rijontzegging is ontzettend vervelend, maar iets dat je niet zomaar krijgt. Je moet namelijk een gevaar voor het verkeer zijn geweest of onder invloed een motorvoertuig hebben bestuurd wil de politie bij een aanhouding je rijbewijs invorderen. Een relatief vaak voorkomende invordering heeft te maken met het feit dat iemand de kilometergrens met meer dan 50 kilometer per uur heeft overschreden. De politie zal het rijbewijs dan innemen. Hoe een rijontzegging werkt en welke consequenties dat heeft, vertellen wij in onze blog.
Aangehouden en rijbewijs ingenomen
Je zit met drank of drugs op achter het stuur of je rijdt belachelijk hard. Of je overtreedt binnen enkele minuten tientallen verkeersregels die andere bestuurders en weggebruikers in gevaar kunnen brengen. Op dat moment kan de politie je aanhouden en besluiten om je rijbewijs in te nemen. Op dat moment heb je feitelijk al een rijontzegging en je mag vanaf dat moment geen enkel motorvoertuig meer besturen. Dus ook de bromfiets niet!
De politie draagt het rijbewijs met het proces verbaal over aan de officier van justitie. Die kan bepalen of je het rijbewijs weer terug krijgt of dat de rijontzegging van kracht blijft. In het laatste geval wordt de overtreding beoordeeld door een rechter en een passende straf opgelegd. Tot die tijd (en hoogstwaarschijnlijk langer) heb je een rijontzegging! Een permanente rijontzegging kan wel tot enkele jaren duren. Zelfs als je van de auto afhankelijk bent voor bijvoorbeeld het werk.
Wat kun je doen?
Uiteraard is het slim om bij een rijontzegging direct in beroep te gaan en de zogenaamde rijbewijs advocaat in te schakelen. Zij zijn gespecialiseerd in rijontzeggingen en kunnen vaak met een goed pleidooi en in goed overleg ervoor zorgen dat je het rijbewijs sneller terug krijgt. Wat je ook doet, accepteer in eerste instantie de straf als je wordt aangehouden, want verzet, de agenten die hun werk doen uitschelden en andere vreemde praktijken helpen namelijk jouw case niet. Met andere woorden, je hebt alleen jezelf er maar mee.
Consequenties van een rijontzegging
Dat je niet mag rijden is al erg genoeg, maar er kleven nog meer consequenties aan een rijontzegging. Bij een dergelijke straf worden je gegevens namelijk geregistreerd in de database van Stichting CIS. Die voor iedere verzekeraar vrij toegankelijk is. Een rijontzegging wordt minimaal 5 jaar lang geregistreerd en in deze periode zullen de meeste verzekeringsmaatschappijen iedere aanvraag voor een autoverzekering afwijzen. Dus als jij na 2 jaar straf weer mag rijden en een auto koopt, heb je het probleem dat je deze niet of moeilijk kunt verzekeren.
Met een rijontzegging een auto verzekeren
Heb je een rijontzegging gehad en heb je een CIS-registratie? Dan ben je mooi de pineut! Maar je kunt nog altijd aankloppen bij een bemiddelaar of een tussenpersoon van een de Vereende verzekering. Deze maatschappij kijkt namelijk minder kritisch naar jouw geschiedenis als bestuurder en keurt vrijwel iedere aanvraag goed. Houdt er wel rekening mee dat de premies van de verzekering vele malen hoger is en dat je meerdere maanden vooruit moet betalen. Ook kan er om een flinke borgsom worden gevraagd.