Met een Belgisch exportkenteken de grens over

De grootste zegening die de Europese Unie iedere Europeaan gebracht heeft en waar iedereen de vruchten van plukt zijn de vier vrijheden. De grenzen staan open waardoor vrij verkeer van personen, goederen, diensten en kapitaal mogelijk wordt. Dat betekent dat alle Europeanen, maar ook goederen in principe zonder obstructie heel Europa door kunnen.

Het meenemen van goederen terug naar Nederland of andersom voelt niet eens meer als importeren en exporteren, want je betaalt geen in- en uitvoerrechten meer. Heb je echter je oog laten vallen op een tweedehandsauto in België, dan zul je merken dat het niet zo simpel is om hem gewoon de Nederlands-Belgische grens over te rijden.

bolide uit België de grens overkrijgen
Wat moet u regelen om een Belgische tweedehandsauto over de grens te mogen rijden?

Het grootste struikelpunt is eigenlijk de auto fysiek en zonder regels te overtreden in Nederland te krijgen. Er is veel onduidelijkheid op het internet wat u nu precies moet doen omtrent kentekens. Op de website van de RDW staat dat zij geen kentekens afgeven voor de reis van het buitenland naar Nederland. Zij verwijzen u naar de buitenlandse instantie en in het geval van België is dat de Directie Inschrijving Voertuigen (DIV). De makkelijkste manier is om de auto op te halen met een oplegger of auto-ambulance, want dan krijgt u niet te maken met de Belgische instanties.

Als u de auto per se zelf van België naar Nederland wil rijden, dan kruipt hier mogelijk veel tijd en moeite in. In België zijn er sinds 1 mei 2016 twee tijdelijke kentekenplaten te krijgen. Eén daarvan is specifiek voor de export: de zogenaamde plaat X. Iedereen die niet ingeschreven staat in België kan zo’n plaat aanvragen en die is dan 30 kalenderdagen geldig. Voor de aanvraag moet u wel daadwerkelijk naar Brussel met de correcte paperassen en daarna ook weer om de plaat op te halen. Dit kan alleen in Brussel [1]. Als u een goede dealer hebt kan het ook zijn dat hij dit voor jou wil regelen.

Belastingontduiking

Als u in het bezit bent van de exportplaat dan zit u goed tot de Belgisch-Nederlandse grens, maar u mag niet zomaar als Nederlander met een buitenlandskenteken de Nederlandse weg op. Strikt genomen wordt dit gezien als belastingontduiking, want over de buitenlandse auto waarin u rijdt is geen BPM betaalt. Op het internet kunt u lezen dat u wegkomt met een waarschuwing als u kunt aantonen dat u de auto die dag gekocht hebt en dat u zo snel mogelijk naar de RWD gaat om de import in orde te maken. Hierbij bent u wel afhankelijk van het humeur van de ambtenaar en strikt gesproken zit u hier gewoon fout.

Vraag de belastingdienst om uitleg

Het spil van het verhaal is dat er geen belasting wordt betaald terwijl dat verplicht is. Als u een auto gaat importeren vanuit België bel de belastingdienst [2] even op en leg de situatie voor en daar zullen ze je verder helpen en uitleggen hoe u kunt met een Belgisch exportkenteken kunt rijden in Nederland.

Geraadpleegde bronnen:

[1] http://mobilit.belgium.be/nl/wegverkeer/inschrijving_van_voertuigen/kentekenplaten/tijdelijke_inschrijvingen

[2] http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/auto_en_vervoer/belastingen_op_auto_en_motor/vrijstellingen_bij_kort_gebruik_auto_of_motor_in_nederland/