Waar moet ik op letten bij het importeren van een auto?

Nederlanders importeren steeds meer auto’s dit komt mede doordat het aanbod van auto’s in Nederland kleiner is dan de vraag naar auto’s. Er worden steeds minder nieuwe auto’s verkocht terwijl er nog nooit zoveel auto’s geïmporteerd zijn als het afgelopen jaar. Er komen namelijk steeds meer auto’s bij in Nederland en mensen halen steeds jonger hun rijbewijs. Waardoor er binnen een gezin soms wel 3 of meer auto’s voor de deur staan. Maar zijn er nog andere reden dat mensen een auto importeren?

Prijsverschil nieuwe auto en tweedehandsauto

Er is een enorm prijsverschil tussen een nieuwe auto en een tweedehandsauto. Wanneer je een nieuwe auto bij de dealer koopt en er een paar kilometer in rijdt is er al een prijsdaling. Steeds meer mensen kopen daarom liever een tweedehandsauto dan een nieuwe auto.

Voorheen was importeren hét geheim van de autohandelaren, zij haalde auto’s in Duitsland of andere Europese landen en verkochten deze in Nederland voor de hoofdprijs. Veel mensen weten namelijk nog steeds niet dat je een jong gebruikte auto in Duitsland vaak voor 30% onder de nieuwprijs kunt kopen en daarnaast betaal je ook nog eens minder BPM omdat de auto gebruikt is. De BPM gaat in Nederland elk jaar omhoog, tenzij je electrisch rijdt. Je kunt daarom al snel duizenden euro’s besparen omdat je al snel 30% tot 40% minder BPM betaald.

Duitse garantie op auto’s ook in Nederland geldig

Veel mensen denken dat de garantie die in Duitsland op de auto’s zit, hier in Nederland niet geldig is. Vroeger was het inderdaad zo dat als je in Duitsland gekochte auto kapot ging, je deze ook weer in Duitsland moest laten maken. Tegenwoordig ligt dat meestal gelukkig anders, want je koopt namelijk een Europese garantie en hiermee kun je je auto gewoon in Nederland of een ander land laten maken. Dit geldt voor alle automerken die in Europa verkocht worden. Stel dat je onderweg pech krijgt of de auto is kapot binnen de garantie periode dan kun je deze ook in andere Europese landen laten maken. Controleer altijd je auto voordat je voor een langere tijd op pad gaat en vergeet ook zeker je banden niet. Kijk hier voor meer informatie over het controleren van je banden.

Het aanbod van auto’s is groter in het buitenland

Zoals ik net al schreef is het aanbod van auto’s in Nederland een stuk kleiner dan de vraag. Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen een auto importeren. Duitsland is het populairste land om auto’s uit te importeren. Auto’s zijn in Duitsland goedkoper, daarnaast is er veel minder BPM en ook de BTW ligt lager dan in Nederland, namelijk op 19%.